Křetínský a spol. loni na burzách vydělali 15,4 miliardy korun
2021-01-17

Velká burzovní jízda miliardáře Daniela Křetínského během minulého roku se bohatě vyplatila. „Hodnota portfolia menšinových podílů ve veřejně obchodovaných společnostech, včetně účastí v Royal Mail, ProSiebenSat.1, Foot Locker, Casino, Sainsbury’s nebo Maisons du Monde, vzrostla ke konci roku 2020 o 587 milionů eur,“ uvedla Křetínského skupina na svém twitterovém účtu. V korunách jde o zhruba 15,4 miliardy korun.

Křetínský – který je spolumajitelem vydavavatele deníku E15 – v minulém roce investoval společně se svým byznysovým souputníkem a miliardářem Patrikem Tkáčem a svými manažery prostřednictvím svých firem. Na burzách nakupoval zejména přes společnost Vesa Equity Investment.

Nakupoval přitom v době, kdy světové burzy výrazně propadly kvůli koronavirové pandemii. Dosáhl nyní ročního zhodnocení ve výši 115 procent. Vzhledem k tomu, že si navíc na investice půjčil, je reálné zhodnocení vlastních prostředků dokonce ještě vyšší, a to o 231 procent.

Z propadů se však trhy rychle oklepaly, když v současnosti už je řada burz na historických rekordech včetně amerických kapitálových trhů, přestože svět zažívá největší recesi od druhé světové války.

Důvodem dramatického růstu nejen cen akcií, ale rovněž dluhopisů je především pumpování bilionů dolarů do ekonomik ze strany největších centrálních bank světa. Ty navíc snížily sazby opět na minima. Na rozdíl od finanční krize 2008 zachraňují ekonomiky rovněž vlády, které přispěchaly se záchrannými balíčky. Levné peníze pak ženou burzy k novým a novým rekordům.

Oba miliardáře může těšit i růst burzy v Londýně, která během prvního týdne letošního roku posílila o 6,4 procenta. S přehledem tak porazila své evropské protějšky.