Kurz koruny je nižší než předpoklad centrálních bankéřů
2019-06-20

I když Česká národní banka očekávala s ukončením devizových intervencí počátkem dubna 2017 rychlé posílení koruny vůči euru, tento předpoklad se dosud nepotvrdil. A ČNB nevychází ani aktuální měnová prognóza, protože koruna se prodává na mezibankovním trhu asi o 60 haléřů dráž, než centrální banka předpovídala (v současnosti kolem 25,80 Kč za euro oproti ČNB prognózovaným 25,20 Kč).

Naposledy ČNB zvýšila úrokové sazby počátkem května, kdy základní úroková sazba (tzv. repo sazba) vzrostla o 0,25 procentního bodu na hodnotu 2 %. Zároveň vzrostla také lombardní sazba na 3 % a diskontní sazba na 1 %. Od základní sazby se odvíjí úročení komerčních úvěrů, lombardní sazba určuje procentuální sazbu, za níž si mohou banky u ČNB půjčit peníze, a konečně diskontní sazba říká, jaký úrok naopak banky získají, pokud peníze uloží na depozitní účty v ČNB.

I když koruna aktuálně mírně posílila na 25,74 Kč za euro, což je podle analytiků důsledkem zveřejněných informací o růstu průměrné mzdy, je poměrně nepravděpodobné, že by se do konce 2. čtvrtletí dostala až na úroveň 25,20 Kč. Proto se očekává, že slabá koruna bude dalším impulsem pro další zvýšení úrokových sazeb. Centrální banka se tak bude snažit zpomalit růst cen, který je zapříčiněn do značné míry drahým dovozem zboží a služeb ze zahraničí. Čím silnější koruna, tím dražší dovoz a tím i vyšší růst cen.

Otázkou je, co by takový krok udělal s cenou úvěrů. Vyšší úrokové sazby znamenají dražší úvěry pro občany i podnikatele. Například hypotéční trh ale na poslední květnové zvýšení úrokových sazeb nijak nereagoval. Hypotéky už jsou i tak dostupné pro stále menší okruh žadatelů, což je kromě vyšších úroků zapříčiněno i zpřísněním podmínek pro jejich udělování, které byly poskytovatelé nuceni změnit také na doporučení ČNB.

Zvýšení sazeb ale zdaleka není jisté. Na inflaci má kromě vývoje měnového kurzu vliv i řada dalších faktorů. Evropská i světová ekonomika jsou v současnosti navíc v hodně nejistém období. Obchodní války mezi USA a zbytkem světa, nejasný brexit, zpomalující ekonomiky u našich klíčových obchodních partnerů a řada dalších aspektů mohou ovlivnit českou ekonomiku. Nebo taky ne. Vývoj kurzu koruny, která je řazena mezi tzv. měny rozvíjejících se zemí, je dnes tak trochu loterie. Může velmi rychle oslabit i velmi rychle posílit. Podle odborníků lze očekávat spíše její stagnaci nebo další mírné oslabení. Sázka na její růst je tak dost riskantní.