Miliony eur na Notre-Dame nejen od majitelů luxusních značek
2019-06-02

Celý svět pozoroval rozsáhlý požár ikonické katedrály Notre-Dame, během něhož se začaly ozývat přísliby finanční pomoci na její obnovu. A to z řad politiků i soukromých osob.

Nejbohatší Francouzi nabízejí finanční pomoc

Mezi prvními se s finanční pomocí na obnovu světoznámé pařížské katedrály ozval miliardář François-Henri Pinault, jeden z nejbohatších Francouzů a šéf skupiny Kering, která vlastní luxusní značky Yves Saint Laurent, Balenciaga nebo Gucci. Ten přislíbil významnou finanční pomoc ve výši 100 milionů eur, v přepočtu 2,6 miliardy korun. Jen pár hodin poté se ozval také majitel koncernu LVMH Bernard Arnault, který patří podle časopisu Forbes mezi pět nejbohatších lidí celého světa. Jeho rodinný koncern prodává luxusní zboží v mnoha sektorech. Vlastní na 70 prestižních značek – oděvní skvosty Louis Vuitton, Givenchy a Fendi, šperky Bvlgari, luxusní šampaňské Dom Pérignon nebo známý řetězec parfumerií Sephora. Podle informací agentury AFP nabídla rodina Arnaultových dvojnásobnou částku oproti Pinaultovi – přesně 200 milionů eur, v přepočtu tedy přes pět miliard korun.

Další dary pro poničenou katedrálu

Kromě těchto významných patriotů se rozhodli finanční pomoc věnovat také Martin a Olivier Bouyguesovi – ti hodlají přispět jménem rodinného stavebního koncernu celými deseti miliony eur, což je v přepočtu téměř 260 milionů korun. Šéf francouzské energetické společnosti Total, Patrick Pouyanné, oznámil, že společnost daruje na obnovu katedrály dalších 100 milionů eur, v přepočtu 2,6 miliardy korun. Další dárci se rekrutují z řad široké veřejnosti – na internetové stránce GoFundMe se bezprostředně po požáru rozjelo na 50 crowfundingových kampaní, které poputují na obnovu Notre-Dame, jak uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry. Dalším zdrojem finanční pomoci pro obnovu požárem poškozené pamětihodnosti budou nevládní organizace a občanské iniciativy – newyorská French Heritage Society spustila v pondělí po požáru internetové stránky, které cílí na získání finančního obnosu na obnovu katerdály. Jedná se o další z jejích počinů při snaze o ochranu francouzských kulturních a architektonických památek. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že katedrála bude obnovena v co nejkratším možném čase, a že bude chystat vyhlášení mezinárodní sbírky. Finanční podporu přislíbila i česká vláda, podle slov premiéra Andreje Babiše, nebo starostka Paříže Anne Hidalgová, která plánuje uspořádat dárcovskou konferenci.