ČNB: Došlo ke zvýšení úrokových sazeb
2019-05-14

Bankovní rada České národní banky 2. května 2019 jednomyslně zvýšila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Většina bank prozatím nebude reagovat zvýšením úroků u svých hypoték.

Důvod zvýšení úrokových sazeb – stav české ekonomiky

Hlavní argumenty pro zvýšení úrokových sazeb jsou podle analytiků vývoj inflace a kurz koruny. Zatímco inflace rostla během prvního čtvrtletí nad odhady České národní banky, nevyšla únorová prognóza a kurz koruny je ještě slabší, než ČNB předpokládala. Guvernér ČNB Jiří Rusnok tedy uvedl, že „nárůst sazeb je reakcí na domácí inflační tlaky.“ Nicméně zároveň v prognóze počítá s pozvolným posilováním koruny vůči euru. Ke konci letošního roku se očekává kurz 25 korun a 30 haléřů za euro, o rok později pak dokonce 24 korun a 70 haléřů.

Jedná se o poslední zvýšení?

Podle analytika Raiffeisenank Luboš Růžička, očekává se, že toto zvýšení úrokových sazeb je pro tento rok poslední. „Dnešním zvýšením sazeb se aktuální cyklus zpřísňování měnové politiky v Česku s největší pravděpodobností završil,“ uvedl. Podobně hovořil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok, který se vyjádřil, že aktuální rozhodnutí se opírá o novou makroekonomickou prognózu ČNB, a že další vývoj je otevřený, ale po dobu zhruba jednoho roku nevidí potřebu dalšího zvyšování.

Dopad zvýšení úrokových sazeb na realitní trh?

Podle realitních společností nebude mít aktuální zvýšení úrokových sazeb vůbec žádný dopad na realitní trh. Jako mnohem významnější zásah přitom označili loňská opatření centrální banky, kdy byly zpřísněny podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů.

Jeden ze členů rady, Tomáš Holub, se vyjádřil i k vlivu Brexitu na zvýšení sazeb – řekl, že díky tomu, že se Brexit odložil, se otevřel prostor pro zvýšení sazeb během první poloviny letošního kalendářního roku.