Miliardář Radovan Vítek expandoval v Berlíně a Římě. Nakupoval za miliardy korun
2021-06-28

Realitní magnát a vládce skupiny CPI Property Group (CPI PG) Radovan Vítek dál pokračuje v expanzi. Po nabídce na převzetí Globalworth Real Estate, kterou však společnost odmítla, investuje do berlínských a římských nemovitostí.

Vítkova skupina totiž na burze oznámila, že nakoupila 81500 metrů čtverečních pozemků v Schönefeldu v blízkosti připravovaného nového letiště v Berlíně. Kromě toho získala poloviční podíl ve třech realitních projektech v centru Berlína za celkovou částku 15,3 milionu eur (okolo 390 milionů korun). Cenu zaplacenou za pozemky mluvčí CPI PG Jakub Velen nekomentoval.

Kromě toho pokračuje v investicích v Itálii, kde nedávno získala Nova RE SIIQ. Skupina získala realitní portfolio, které představuje první obchodní centrum v Římě po patnácti letech Maximo, přes 400 tisíc metrů čtverečních pozemků v Římě a menší aktiva v Itálii. Římské obchodní centrum je témě plně obsazené a mezi nájemce patří první prodejna Primark v Římě.

Celá transakce spočívá v restrukturalizaci úvěrů od UniCredit pro italskou rodinnou firmu společně s nákupem podílu ve firmě. Celá transakce proběhla za přispění Vítka, který nejprve koupil podíl, což umožnilo zapojení CPI PG do restrukturalizace půjček, která však byla omezena. „Expanze CPI Property Group do Itálie bude spočívat v pečlivém výběru aktiv a disciplíně při cenových nabídkách,“ komentoval transakci výkonný ředitel CPI PG Martin Němeček.

Pohledávky vůči nejmenované rodinné firmě byly přitom nakoupeny s velkou slevou, tvrdí skupina. „Celková transakční hodnota byla 318 milionů eur (8,1 miliardy korun),“ dodává Velen s tím, že tak si nakoupené portfolio skupina cení. Zaplacenou cenu ale neuvedl.

CPI Property Group loni zvýšila provozní zisk EBITDA o 15,9 procenta na 338 milionů eur. Tržby klesly o 7,3 procenta na 623 milionů eur. Čistý příjem z obchodních činností pak stagnoval na 344 milionech eur.